Dažniausios kavos aparatų gedimų priežastys ir jų prevencija

Kodėl kavos aparatas staiga tampa kaprizingu

Rytmetis be kavos puodelio daugeliui yra neįsivaizduojamas. Bet štai viena diena – ir jūsų ištikimas kavos aparatas pradeda keistai gurgėti, lašinti ar visai atsisako dirbti. Skamba pažįstamai? Kavos aparatai, kaip ir bet kuri technika, turi savo silpnąsias vietas. Gera žinia ta, kad daugumą problemų galima ne tik išspręsti, bet ir iš anksto užkirsti jiems kelią.

Praktika rodo, kad apie 70 procentų visų gedimų yra susiję su netinkama priežiūra ar vandens kokybe. Taip, būtent tas paprastas vanduo iš čiaupo dažniausiai ir tampa pagrindiniu kaltininku. Kalkės, mineralai ir kitos priemaišos lėtai, bet užtikrintai daro savo juodą darbą. Tačiau apie tai – plačiau toliau.

Kalkių kaupimasis – tylus aparato priešas

Jei gyvenate Lietuvoje, ypač didmiesčiuose, tikrai esate girdėję apie kietą vandenį. Tai nėra tik teorija – kalkės kavos aparate kaupiasi realiai ir greitai. Net jei vanduo atrodo skaidrus ir švarus, jame esantys kalcio ir magnio druskų junginiai kaitinimo metu nusėda ant šildymo elementų, vamzdelių ir siurblių.

Pirmieji požymiai, kad aparatas pradėjo kalkėti: ilgėja kavos ruošimo laikas, sumažėja vandens srovės intensyvumas, girdėti neįprasti garsai. Vėliau gali pradėti lašėti vanduo iš netikėtų vietų, o kava įgyja keistą, kartokų skonį. Blogiausiu atveju – aparatas tiesiog nebepajėgia pašildyti vandens iki reikiamos temperatūros.

Kaip išvengti šios problemos: Naudokite filtruotą vandenį arba specialius vandens filtrus, skirtus kavos aparatams. Reguliariai, bent kartą per 2-3 mėnesius (priklausomai nuo vandens kietumo ir naudojimo intensyvumo), atlikite nukalkinimą. Nepirkite pigių nukalkinimo priemonių – geriau investuokite į gamintojo rekomenduojamus produktus. Jie tikrai nepakenks aparato komponentams.

Užsikimšę vamzdeliai ir filtrai

Kavos aparatas – tai sudėtinga sistema su daugybe smulkių vamzdelių, pro kuriuos turi praeiti vanduo ir kava. Laikui bėgant, šiuose vamzdeliuose kaupiasi ne tik kalkės, bet ir kavos aliejukai, smulkios kavos dalelės, pieno likučiai (jei naudojate kapučinatorių).

Ypač dažnai užsikemša automatinių kavos aparatų bravimo grupė. Ten, kur presuojama malta kava, susikaupę likučiai gali sukurti tikrą kamštį. Kapučinatorius – atskira tema. Pieno baltymai ir riebalai puikiai prilimpa prie paviršių, o jei nesivalote iš karto po naudojimo, ateityje turėsite tikrą galvos skausmą.

Filtrai, kurie skirtiems vandeniui valyti, taip patturi savo galiojimo laiką. Daugelis žmonių apie juos tiesiog pamiršta, o aparatas toliau dirba su visiškai nefunkcionuojančiu filtru, kuris jau nebevalo, o tik kaupia nešvarumus.

Praktiniai patarimai: Kiekvieną dieną po kavos gaminimo išimkite ir išskalaukite nuimamas dalis. Kapučinatorių praplaukite šiltu vandeniu iš karto po pieno putojimo. Kartą per savaitę atlikite gilesnį valymą su specialiomis tabletėmis. Keiskite vandens filtrus pagal gamintojo nurodymus – paprastai kas 2 mėnesius arba po 50 litrų vandens.

Siurblio problemos ir keisti garsai

Siurblys – tai kavos aparato širdis. Jis pumpuoja vandenį per sistemą reikiamu slėgiu. Kai siurblys pradeda gesti, aparatas ima sklisti keistus garsus: per garsų ūžesį, cypimą ar net girgždėjimą. Kartais vanduo tiesiog nebeteka arba teka labai silpna srove.

Dažniausiai siurblys kenčia nuo tų pačių kalkių, kurios nusėda ant jo dalių ir trukdo normaliai veikti. Bet kartais problema glūdi oro burbulų sistemoje arba tuščiame vandens rezervuare. Taip, net vienkartinis aparato įjungimas be vandens gali sutrumpinti siurblio gyvenimą.

Kai kurie aparatai turi savigynos mechanizmą – jie tiesiog neįsijungia, jei vandens rezervuare nepakanka skysčio. Bet senesni modeliai tokios apsaugos neturi, todėl reikia būti atidesniems.

Ką daryti: Visada tikrinkite, ar rezervuare yra pakankamai vandens. Jei aparatas ilgai nestovėjo naudojamas, prieš pirmąjį įjungimą praleiskite kelis ciklus tik su vandeniu, be kavos. Tai padės išstumti oro burbulus. Reguliarus nukalkinimas taip pat saugo siurblį nuo priešlaikinio susidėvėjimo.

Elektronikos ir jutiklių išdaigos

Šiuolaikiniai kavos aparatai – tai mini kompiuteriai su ekranais, mygtukais ir daugybe jutiklių. Temperatūros davikliai, slėgio jutikliai, vandens lygio sensoriai – visa tai turi veikti sklandi. Bet elektronika, ypač esant drėgmei ir temperatūros svyravimams, gali pradėti kaprizuoti.

Dažna situacija: aparatas rodo klaidą, nors iš pirmo žvilgsnio viskas gerai. Pavyzdžiui, vandens rezervuaras pilnas, bet aparatas tvirtina, kad jo nėra. Arba temperatūra nepasieka reikiamo lygio, nors šildymo elementas veikia. Tokiais atvejais dažnai kaltas jutiklis, kuris arba užsiteršęs, arba tiesiog sugedo.

Elektronikos problemos gali kilti ir dėl įtampos šuolių elektros tinkle. Lietuvoje tai nėra tokia reta problema, ypač senesniuose namuose ar vasaros metu, kai vyksta audros.

Kaip apsisaugoti: Naudokite įtampos stabilizatorių arba bent jau kokybišką ilgintuvą su apsauga nuo perkrovų. Po kiekvieno naudojimo išvalykite aparato išorę ir aplink jutiklius esančias zonas – drėgmė ir nešvarumai gali suklaidinti sensorius. Jei aparatas rodo klaidą, pabandykite jį visiškai išjungti iš elektros tinklo minutei – kartais tai padeda elektronikai „atsigauti”.

Sandarinimo problemos ir nuotėkiai

Matote vandens balutes po aparatu? Tai nėra normalus reiškinys. Kavos aparate yra daugybė tarpinių, sandariklių ir O-žiedų, kurie užtikrina, kad vanduo tektų tik ten, kur reikia. Laikui bėgant šios gumos detalės tampa kietos, prarandžia elastingumą ir pradeda praleidinėti.

Ypač dažnai sandarikliai genda bravimo grupėje, kur yra didelis slėgis ir temperatūra. Taip pat pažeidžiami gali būti vandens rezervuaro sandarikliai arba vamzdelių jungtys. Kartais nuotėkis atsiranda tiesiog dėl netinkamai įstatytos nuimamos dalies.

Nuotėkiai pavojingi ne tik dėl to, kad gadina baldus. Vanduo gali patekti į elektronikos zoną ir sukelti trumpąjį jungimą. Be to, jei aparatas praranda vandenį, jis negali normaliai veikti – kava gaunasi per stipri arba per silpna.

Sprendimo būdai: Reguliariai tikrinkite visas nuimamas dalis – ar jos tvirtai įstatytos. Kartą per pusmetį galite išimti bravimo grupę (jei ji nuimama) ir patepti specialiu tepalų. Jei pastebėjote nuotėkį, nedelsiant nustatykite jo šaltinį. Sandariklių komplektai nėra brangūs, o juos pakeisti dažnai galima ir patiems, jei turite šiek tiek rankų.

Malta kava ir jos kokybės įtaka

Ne visada problema slypi pačiame aparate. Kartais kaltas būna kavos pasirinkimas ar jos malimo laipsnis. Per smulkiai sumalta kava gali užkimšti filtrus ir bravimo grupę, o per stambiai – duos silpną, beverdenį gėrimą.

Sena, netinkamai laikyta kava taip pat gali sukelti problemų. Kavos aliejukai laikui bėgant virsta rancidūs ir lipnūs, greičiau kaupiasi aparato viduje. Jei naudojate pupeles ir turite integruotą girnelę, jos taip pat reikalauja priežiūros. Girnelės gali atšipti, užsikimšti arba netolygiai malti.

Kai kurie žmonės bando taupyti ir perka pigią kavą, kurioje būna priemaišų. Tokia kava ne tik blogai skonis, bet ir greičiau teršia aparatą, o kartais net gali sugadinti girneles.

Rekomendacijos: Pirkite kokybišką kavą ir laikykite ją sandariai uždarytoje talpoje, vėsioje, tamsioje vietoje. Jei naudojate girneles, kas kelis mėnesius jas išvalykite specialiomis valiklių tabletėmis. Reguliuokite malimo laipsnį pagal savo aparato reikalavimus – instrukcijoje paprastai būna nurodymai. Eksperimentuokite, kol rasite optimalų variantą.

Kai prevencija tampa įpročiu, o ne pareiga

Daugelis kavos aparatų gedimų yra visiškai išvengiami. Tai nėra sudėtinga raketų mokslas – tiesiog reikia šiek tiek dėmesio ir reguliarumo. Pagalvokite: jūs gi valote dantis kiekvieną dieną, nors jie iš karto ir nesugenda? Su kavos aparatu – tas pats principas.

Sukurkite sau paprastą priežiūros rutiną. Kasdien: išskalaukite nuimamas dalis ir kapučinatorių. Kas savaitę: atlikite gilesnį valymą su tabletėmis. Kas mėnesį ar du: nukalkinimas. Kas pusmetį: sandariklių patikrinimas ir girnelių valymas. Skamba kaip daug darbo? Iš tikrųjų kiekvienas šių žingsnių užima vos kelias minutes.

Investicija į kokybišką vandens filtrą atsipirks per pirmuosius metus – sutaupysite ant remonto ir aparatas tarnaus daug ilgiau. Gerų nukalkinimo priemonių butelis kainuoja apie 10-15 eurų ir jo užtenka keliems ciklams. Palyginkite tai su remonto kaina, kuri prasideda nuo 50 eurų ir gali siekti šimtus.

Nepamirškite, kad kiekvienas aparatas turi instrukciją. Taip, ji gali būti nuobodi ir ilga, bet ten tikrai rasite vertingos informacijos apie jūsų konkretaus modelio priežiūrą. Gamintojai ne iš piktos valios rašo tuos nurodymus – jie žino, kur jų aparatų silpnosios vietos.

Jei vis dėlto atsiranda problema, kurią patys negalite išspręsti, nedelskite kreiptis į specialistus. Kartais tai, kas atrodo kaip smulkmena, gali virsti rimtu gedimu, jei laiku nesureaguosite. Ir priešingai – tai, kas atrodo kaip katastrofa, gali būti išsprendžiama per kelias minutes.

Kavos aparatas, apie kurį tinkamai rūpinamasi, gali tarnauti 10-15 metų ar net ilgiau. Tai ne tik ekonomiškai naudinga, bet ir ekologiškai atsakinga. Mažiau atliekų, mažiau naujų išteklių gamybai. O jūs – su puikia kava kiekvieną rytą, be streso ir nenumatytų išlaidų.